Project Belize

Project Belize

Het natuurreservaat Shipstern is in 1989 opgericht op initiatief van de ITCF, met als vestigingsplaatsen het Papiliorama in Zwitserland en de Koninklijke Burgers› Zoo in Arnhem, Nederland.

In 2012 werd dit beschermde gebied voor eeuwig een trust voor de regering van Belize en haar bevolking, met andere woorden een officieel reservaat voor het land. Plaatselijk bekend als het Shipstern Conservation and Management Area, ligt het reservaat bij het dorp Sarteneja in het district Corozal.

Het Corozal Sustainable Future Initiative (CSFI) is een geregistreerde en gecontroleerde Belizeaanse niet-gouvernementele organisatie, zonder winstoogmerk die neutraal is en niet-politiek.

Het werd in 1990 opgericht door  Papiliorama en Burgers Zoo en het bestuur ervan bestaat uit zeer ervaren, professionele en bevlogen Beliziaanse en buitenlandse milieuactivisten.

Hoewel de wettelijke zetel zich in Belize City bevindt, is de CSFI altijd een organisatie van de basis geweest, met haar kantoren nog steeds in het hart van het Shipstern Reservaat.

CSFI heeft drie hoofddoelstellingen om haar missie te vervullen:

  • natuurbehoud
  • onderwijs en
  • eerlijk toerisme of eco-toerisme

Follow the Team in the Field

Shipstern Conservation & Management Area

Het Shipstern Conservation & Management Area is gelegen in het uiterste noordoosten van Belize in het district Corozal. Het werd in 1989 opgericht als het Shipstern Natuurreservaat en werd in september 1990 door de minister van Natuurlijke Hulpbronnen officieel geopend.

Het is ontstaan door de geleidelijke samenvoeging van drie percelen, en beslaat nu 11.000 hectare (110 km2) en beschermt, naast uitgestrekte bossen, belangrijke aquatische habitats zoals de Shipstern Lagoon en de Xo-Pol en Xacan Chacmol vijvers. Op 31 oktober 2012 is Shipstern voor eeuwig opgenomen in een trust ten behoeve van de bevolking en de regering van Belize.

Shipstern wordt al lang erkend als een van de belangrijkste beschermde gebieden in Belize, omdat het een grote verscheidenheid van zeldzame habitats beschermt, waarvan sommige alleen in dit deel van het land worden aangetroffen. De bossen in en rond Shipstern hebben zich ongestoord vernieuwd sinds de orkaan Janet in 1955 het hele gebied verwoestte. De bossen van Shipstern kunnen dus, hoewel ze structureel nog secundair zijn, als ongerept worden beschouwd.

Fauna

De fauna van Shipstern is, dankzij meer dan drie decennia bescherming, nog steeds divers en overvloedig. Pekari’s, hoccos en herten zwerven door de bossen en savannen en vormen een waardevolle prooi voor jaguars en poema’s. De andere drie katachtige soorten van Belize (ocelot, jaguarundi & margay) zijn ook allemaal aanwezig.

Evenals Baird’s tapirs, waarvan er veel voorkomen. De gekielde toekan komt er algemeen voor, evenals verschillende soorten papegaaien en vele soorten die endemisch zijn voor de Yucatan. Een zeldzaamheid is de zwarte spotvogel waarvoor Shipstern de enige bekende habitat op het land in Belize is.

Meer informatie is te vinden op de website van het CSFI.

csfi.bz

Flora

De flora van Shipstern is al even divers. Het is de enige plaats in Belize waar een middelgroot halfcaduciaans bos te vinden is, vlak naast een nog zeldzamer bos, het Yucatan Pseudophoenix droge kustpalmbos.

Dit bostype is niet alleen zeldzaam in Belize (alleen te vinden in Shipstern en Bacalar Chico National Park), maar ook bedreigd in de Yucatan, waar het beperkt is tot slechts vier kleine gebieden op het schiereiland. Meer documentatie is te vinden op de CSFI-website.

csfi.bz

De Noordoostelijke Biologische Corridor

Op 22 januari 2020 heeft de minister van Landbouw, Visserij, Bosbouw, Milieu, Duurzame Ontwikkeling en Immigratie een decreet ondertekend tot instelling van de Noordoostelijke Biologische Corridor. Het doel van de corridor is de bescherming van belangrijke bossen in een regio waar de industriële landbouw zich snel uitbreidt. 

De Noordoostelijke Biologische Corridor bestrijkt een gebied van bijna 28.000 hectare, waarvan 13.600 hectare in particulier bezit is (de meeste onder eeuwigdurend beheer) en de reservaten die vroeger bekend stonden als Freshwater Creek Forest Reserve en Honey Camp National Park. Het omvat altijdgroene laaglandbossen, mangroven, kustbossen, zoetwaterlagunes en wetlands.

De Noordoostelijke Biologische Corridor herbergt meer dan 1000 bekende planten- en diersoorten, en het belang ervan in termen van vitale ecosysteemdiensten (zoals bestuiving, waterretentie en -afgifte, neerslagvorming en beperking van overstromingen voor suikerriet-, bonen- en rijstgewassen en aangrenzende gemeenschappen) wordt door alle betrokken partners erkend. De natuurlijke ecosystemen van het gebied genereren ook inkomsten voor de plaatselijke gemeenschappen door broedplaatsen te bieden voor wild en een waardevolle zaadbank voor houtsoorten. Last but not least bieden zij via de CSFI werkgelegenheid aan de plaatselijke gemeenschappen.

De verwezenlijking van de corridor is de bekroning van meer dan twintig jaar  niet aflatende inspanningen en toewijding van vele belanghebbenden. Het is het resultaat van een intelligent partnerschap tussen de regering van Belize, plaatselijke en internationale NGO’s voor natuurbehoud, de omliggende gemeenschappen en de particuliere sector.  ITCF en CSFI hebben een belangrijke rol gespeeld bij de coördinatie van de administratieve inspanningen die hebben geleid tot de afkondiging van de Corridor en bij de uitvoering van de veldafbakening van de nieuwe beschermde gebieden. 

In 2020 ondertekende CSFI een 20-jarige overeenkomst met de regering van Belize voor gezamenlijk beheer van de volledige biologische corridor. Er werken nu meer dan 45 mensen, allemaal uit de plaatselijke gemeenschappen, waardoor het een van de grootste werkgevers in het noordoosten van Belize is. Het jaarlijkse budget van 700.000 USD wordt bijna volledig geïnvesteerd in en rond de beschermde gebieden, waardoor de CSFI een belangrijke economische speler in de regio is.

Top